PARRS - Słownik kosmetyczny

PARRS - Słownik kosmetyczny

 

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, W, X, Y, Z

Algi

To grupa roślin wodnych pochłaniających ogromne ilości energii słonecznej i budujących z niej związki biologicznie czynne. Od tysiącleci mają one zastosowanie w medycynie i kosmetyce, ze względu na swój bogaty skład chemiczny. Algi zawierają 10 razy więcej mikroelementów niż rośliny lądowe, wszystkie witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C i E. Bogate w makroelementy m.in.: cynk, potas, fosfor, żelazo, kobalt, jod. Białka i aminokwasy - najbogatsze składniki alg, wzmacniają barierę ochronną skóry i działają wybitnie nawilżająco. Wśród nich najcenniejsza to aosina, która zabezpiecza elastynę i kolagen przed rozkładem, a więc zatrzymuje proces starzenia się skóry. Lipidy - występujące w algach, zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, bardzo rzadkie w świecie roślinnym (np. GLA), chronią skórę przed infekcjami i likwidują stany zapalne. Węglowodany, inny cenny składnik alg, zawierający siarkę, poprawia ukrwienie skóry, mikrocyrkulacje limfy i komórkową przemianę materii.

Elastyna

Podobnie jak kolagen jest białkiem występującym w skórze właściwej. Badania przeprowadzane od lat wykazały, iż białko pozyskane z morskich źródeł jest wyjątkowo bogate w elastynę. Elastyna jest odpowiedzialna za jędrność i miękkość skóry, czyniąc ją gładką w dotyku.

EPO - Olej z Wieczornego Pierwiosnka

(Evening primrose oil, EPO). Olej ten otrzymuje się z oleju nasion. EPO jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA), który naturalnie w organizmie pełni rolę przeciwzapalną. Jest on konieczny do pełnienia różnych funkcji organizmu, wpływa na działanie wielu enzymów, poprawia fakturę i napięcie skóry, jego brak powoduje łuszczenie się skóry. Pomaga walczyć ze starzeniem i zapadniętą skórą, dodając jej elastyczności i mocy. Ten mocno nawilżający i zmiękczający olej pomaga zlikwidować skazy na skórze, koi ją i łagodzi zmarszczki. Zachowując miękkość skóry, olej z pierwiosnka wygładza teksturę skóry, przywracając jej jędrność, co pozwala zapobiec jej odwodnieniu. Olej z pierwiosnka wspomaga naturalne procesy zachodzące w skórze. Jest szczególnie pomocny przy skórze suchej i łuszczącej się.

Fosfor

Fosfor występuje w każdej komórce organizmu, lecz ok.80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach. Fosfor odgrywa ogromną rolę w magazynowaniu i transporcie energii kiedy występuje w postaci estrów fosforanowych. Około 85% fosforu w organizmie człowieka jest zdeponowana w kościach i zębach, reszta wchodzi w skład kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych, koenzymów.

Działanie fosforu

  • bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego pH krwi,
  • utrzymaniu stałego odczynu tkanek i cieczy ustrojowych,
  • przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.

Jaskółcze ziele (chickweed)

Jest to roślina lecznicza. Na szczególną uwagę zasługuje gęsty, mleczny - o pomarańczowej barwie - sok, wypełniający rurki mleczne w łodygach i innych częściach glistnika. Surowiec tego ziela, a szczególnie sok mleczny, zawierają alkaloidy, z których najważniejszą substancją jest chelidonina, sangwinaryna, saponiny, flawonoidy, enzymy oraz mało jeszcze poznany olejek lotny i inne ciała czynne, działające przeciwalergicznie, lekko narkotycznie, przeciw skurczowo. Obniżają też ciśnienie krwi. Składniki te działają częściowo przeciwbólowo i lokalnie znieczulająco, zaś sangwinaryna szczególnie bakterio- i grzybobójczo. Zabija nawet pierwotniaki. Dzięki tym właściwościom świeży sok z glistnika służy do usuwania brodawek skórnych, zwanych kurzajkami. Brodawki te, jak wiadomo; są pochodzenia wirusowego i mogą się przenosić na inne części ciała, a nawet na inne osoby.

Keratyna

Znajduje się w twardszej, zewnętrznej warstwie skóry, podczas gdy kolagen i elastyna znajdują się w tkankach łącznych i tkance skórnej, która jest warstwą środkową.

Kolagen

Kolagen to podstawowe białko (proteina) tkanki łącznej, występujące w połączeniu z innymi białkami, z których składa się ludzka skóra. Jest on pewnego rodzaju szkieletem tkanki łącznej, który nadaje skórze elastyczność i napięcie, a także podtrzymuje wyższe warstwy skóry. Spełnia jednocześnie rolę łącznika naskórka ze skórą właściwą. Włókna kolagenowe z wiekiem zmieniają swoją strukturę. Zmienia się także charakter połączeń między włóknami. Stają się one mniej elastyczne i bardziej twarde. Zmiany te są zależne od działania czynników środowiskowych. Fibroblasty, komórki odpowiedzialne za syntezę kolagenu, z wiekiem zmniejszają swoją aktywność, czyli spada szybkość produkcji włókien kolagenowych. Ten proces jest dodatkowo przyspieszany przez działanie promieni UV i wolnych rodników.

Jest to nowoczesny preparat o unikatowym działaniu, pewny w użyciu, nie oddziałuje bezpośrednio na skórę właściwą, ale powoduje uwolnienie w naskórku naturalnych czynników pobudzających produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za prawidłowe układanie się przestrzenne włókien. Skuteczność jego działania została potwierdzona wieloma testami.

Kolagen ujędrnia skórę wygładzając jej powierzchnię. Dzięki temu, skóra jest nawilżona i zachowuje młody wygląd. Pobudza on odnowę zdrowych komórek, czyni skórę elastyczną i sprężystą, dzięki czemu ma ona zdrowy wygląd. Kolagen to białko, które spaja elementy komórkowe prowadząc do formowania z nich tkanek i narządów

Krzem

Jest to nie będący metalem pierwiastek który został niedawno dodany do listy mikroelementów. Bierze udział w syntezie kolagenu i prawidłowym rozwoju kośćca. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zmniejsza ryzyko miażdżycy, opóźnia proces starzenia, zapobiega osteoporozie i zwyrodnieniu stawów. Krzem był stosowany do leczenia różnych stanów zapalnych, trądzika różowatego, schorzeń skóry, grzybic, łupieżu, kruchości paznokci,wypadania włosów i innych. Podstawowym związkiem krzemu jest kwas ortokrzemowy (nieodzowny dla żyjącego organizmu) popularnie zwany uwodniona krzemionka.

Zastosowanie zewnętrzne kwasu krzemowego

  • rany wszelkiego rodzaju,
  • oparzenia, w tym oparzenia słoneczne,
  • stany zapalne na skórze,
  • opuchlizny wszelkiego rodzaju,
  • odleżyny na ciele,
  • trądzik młodzieńczy,
  • uszkodzenia skóry, wyprzenia, maceracje, pęcherze,
  • ukąszenia przez owady,
  • nadmierna potliwość kończyn: rak i nóg,
  • swędzenie skóry,

Działanie kwasu krzemowego

  • usuwa z komórek toksyczne substancje,
  • poprawia kondycję tkanki łącznej,
  • wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się całego organizmu człowieka,
  • usuwa podrażnienia i stany zapalne na skórze,
  • poprawia wygląd skóry,
  • zapobiega przedwczesnemu zwiotczeniu skóry,
  • usuwa ból w okolicy lędźwiowo-krzyżowej spowodowany niedoborem Kwasu Krzemowego,
  • ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost,
  • zwiększa wytrzymałość paznokci i wpływa na ich wzrost.

Kwas krzemowy stanowi pierwszą pomoc w długotrwałym leczeniu wszystkich chorób.

Lanolina

Lanolina jest naturalnym produktem otrzymywanym przy oczyszczaniu wełny owczej i jest najbliżej spokrewniona chemicznie z łojem skórnym (sebum), który jest naturalnym nawilżaczem ludzkiej skóry. Nawilża, chroni i zmiękcza delikatną skórę. Pomaga również chronić przed szkodliwym działaniem słońca, wiatru i wody. Lanolina jest znakomitym emulgatorem (woda w oleju) i doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia barierę lipidową skóry i hamuje utratę wody, działając zmiękczająco i nawilżająco na powłokę skórną.. Chroni ona skórę, nawilżając i odżywiając ją, nadając jej młody i delikatny wygląd. Dodatkowo zwiększa ona jędrność i elastyczność, które są typowe dla zdrowej i młodej skóry.

Magnez

Często w literaturze medycznej magnez nazywa się pierwiastkiem życia. Nazwa ta zda się sugerować ważną rolę magnezu w organizmie i jego wyjątkowe znaczenie w procesach życiowych. Jest materiałem budulcowym kości. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych szczególnie tych współdziałających z witaminami B, witaminą C i E .

Zastosowanie zewnętrzne magnezu

  • alergia,
  • choroby skóry,
  • wspomaganie leczenia układu sercowo-naczyniowego,
  • wspomaganie przemiany materii,
  • zwyrodnienia stawów.

Działanie magnezu
  • działa tonizująco,
  • jest czynnikiem regenerującym żywe komórki,
  • jest antyseptykiem wewnętrznym i zewnętrznym,
  • zwalcza procesy starzenia się,
  • zwalcza miażdżycę i zakrzepy,
  • bierze udział w procesie termoregulacji,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
  • zmniejsza toksyczność jonów cynku,
  • ułatwia wydalanie ołowiu z organizmu, co chroni przed ołowicą,
  • współdziała z żelazem, które jest centralnym jonem cząsteczki hemoglobiny,
  • działa przeciwstresowo, przeciwzapalnie, łagodzi i uspokaja bezsenność i zdenerwowanie,
  • działa relaksująco i znieczulająco,
  • usuwa nieprzyjemny zapach potu,

Masło kakaowe (Oleum cacko, syn. olej kakaowy)

Tłuszcz o barwie białej lub lekkożółtawej, konsystencji dość twardej, charakterystycznym zapachu czekolady. Pod względem chemicznym jest to mieszanka glicerydów oleopalmitynostearynowego, oleodipalmitynowego i oleodistearynowego. Masło kakaowe otrzymuje się przez prasowanie nasion kakaowych lub przez uwodornienie odpowiednich tłuszczów. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane jest jako podstawa czopków i globulek. W przemyśle kosmetycznym jest składnikiem osnowy tłuszczowej szminek do ust, tłustych kremów, kremów do opalania, szamponów płynnych.

Nagietek lekarski (Calendula)

Kwiaty nagietka zawierają saponiny trójterpenowe, alkohole trójterpenowe, karotenoidy, niewielkie ilości olejku eterycznego, związki żywicowe, śluzowe, flawonoidy, kwasy organiczne, z soli mineralnych duże ilości związków manganu. Nagietek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, unieczynnia także toksyny powstające w przypadku rozwoju nowotworu w organizmie. Związki czynne zawarte w nagietku wzmagają odporność własną organizmu, przyspieszają gojenie się ran, dlatego nagietek może być polecany w przypadkach nie gojących się ran i owrzodzeń, oparzeń i to zarówno termicznych, słonecznych jak i popromiennych.

Olej Palmowy

Uzyskuje się z owoców palmy oleistej w dwóch rodzajach: olej palmowy tłoczony z całego owocu, olej z ziaren palmowych, otrzymywany z rozdrobnionego ziarna. Olej palmowy stosowany zewnętrznie wykazuje działanie stymulujące, normalizujące, kojące, przeciwzapalne i ochronne.

Placenta

Placenta wykorzystywana w produktach firmy Parrs jest wyciągiem z łożyska młodych nowozelandzkich jagniąt owiec. Zawiera ona witaminy A, C, B2, B12, E, kwas foliowy, biotynę, aminokwasy oraz enzymy. Witaminy pomagają w nawilżeniu skóry, poprawie stanów alergicznych, złagodzeniu zmian trądzikowych i schorzeń łojotokowych, kwas foliowy wspomaga syntezę DNA i wytwarzanie nowych komórek, biotyna przyczynia się do wytwarzania keratyny (najważniejszego budulca skóry, włosów i paznokci), aminokwasy pomagają w zwiększaniu działania nawilżającego innych składników, natomiast enzymy są niezbędne do odnowy skóry właściwej. Placenta odmładza i regeneruje skórę, pozostawiając ją jedwabistą i gładką. Placenta pobudza naprawę skóry pomarszczonej i zniszczonej przez słońce. Placenta nie zawiera tłuszczu i jest łatwo wchłaniana. Jest bogata w białka, które pomagają stymulować krążenie krwi. Pomaga to zwiększyć dopływ tlenu i składników odżywczych do tkanki skórnej. Usuwa skurcze w nogach.

Siarka

Stabilizuje połączenia białkowe, szczególnie wchodzi w skład tych białek, które budują włosy, paznokcie, skórę. Pierwiastek ten wchodzi w skład aminokwasów siarkowych (metioniny i cysteiny) oraz włosów, skóry, paznokci i chrząstek.

Działanie siarki

  • bierze udział w integracji tkanki łącznej, zwłaszcza w czasie wzrostu i leczenia jej uszkodzeń,
  • detoksykacji związków obcych.

Sód i Potas

Sód Reguluje on gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach. Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.

Działanie sodu i potasu

  • gospodarce wodnej organizmu i regulacji kwsowo-zasadowej
  • czynnościach komórek nerwowych i mięśniowych
  • regulacji transportu glukozy, magazynowanie glikogenu (K)

Tytan

Dwutlenek tytanu jest powszechnie używanym w kosmetyce białym pigmentem.

Wapń

Jest budulcem kości oraz wpływa na poziom odporności organizmu. Jednakże wyniki ostatnio prowadzonych badań przypisują mu także inne właściwości. Okazało się, że ludzie spożywający w swojej diecie bardzo mało wapnia są aż 6 razy bardziej podatni na otyłość, niż Ci, którzy dbają o zapewnienie sobie właściwych poziomów tego pierwiastka.

Działanie wapnia

  • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi,
  • aktywacji niektórych enzymów,
  • przewodzi bodźce nerwowe,
  • zwiększa naszą odporność,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi,
  • bierze udział w procesie kurczenia mięśni,

Witamina C

Witamina C jest pochodną cukrów. Ludzki organizm nie może jej syntetyzować, musi więc pobierać z zewnątrz. W kosmetyce ze względu na właściwości antyoksydacyjne (chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych) witamina C jest często używana w połączeniu z witaminą E. Witamina C kontroluje proces starzenia się, jednocześnie nawadniając i odmładzając tkanki, min. poprzez wzmocnienie tkanki łącznej w skórze przez zwiększenie syntezy kolagenu, przeciwdziałaniu uszkadzaniu komórek (przeciwrodnikowo). Znakomicie rozjaśnia skórę i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych, dzięki czemu zapobiega ich rozszerzaniu się, przez co są one mniej widoczne, a cera nie ma czerwonego odcienia.

Witamina E

Witamina E jest biologicznym antyutleniaczem (chroni wrażliwe składniki preparatów kosmetycznych). W kosmetyce witamina E jest ważnym składnikiem pielęgnacyjnym poprawiającym nawilżenie i sprężystość skóry. Zaleca się ją jako dodatek do preparatów stosowanych do ochrony przed słońcem i po opalaniu. Zasoby witaminy E z wiekiem zmniejsza się, co znacznie przyspiesza starzenie się skóry. Witamina E przywraca skórze równowagę i hamuje procesy starzenia.

Żelazo

Żelazo odpowiedzialne jest za "transport" tlenu do naszych komórek. To ono pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Jego brak w organizmie powoduje zmęczenie, osłabienie, anemię, bóle głowy, niedokrwistość. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Działanie ogólne żelaza charakteryzuje się pobudzaniem układu krwiotwórczego. Ponadto działa ono tonizująco, wzmagając sprawność całego organizmu.

  • niezbędny do transportu i magazynowania tlenu,
  • transportu elektronów,
  • bierze udział w detoksykacji związków obcych.